onsdag 23 januari 2013

Svenska stridsvagnar

SVENSKA STRIDSVAGNAR
Den här texten ska handla om de svenska stridsvagnarna och dess historia. Jag gjorde detta valet för att jag gillar stridsvagnar och Sverige har gjort några spännande saker när det gäller det området. Allt från att smuggla ut delar till att göra en banbrytande stridsvagn.
Delvis ska jag svara på hur stridsvagnarnas historia och hur stridsvagnar har påverkat oss.

Stridsvagn S

Svenskt nytänkande

Stridsvagn S (även kallad 103) var en svensktillverkad stridsvagn. Den hade inget rörligt torn och höjden fick ändras av de hydrauliska systemen i larvbanden. Den hade en väldigt låg profil vilket hjälpte vid försvar. Tänk dig köra fram med en stridsvagn i femtio km/h i svår terräng och inte se någon fiende. Tills du ser en stridsvagn som du bara ser ungefär en halvmeter av, inklusive kanon. Den har en klart bättre chans att vinna i försvarssammanhang. Den hade en skopa som gjorde att den kunde göra en skyddsvall av jord. Den slutade tillverkas för den var för skräddarsydd för svenska miljön och inte sålde. Stridsvagnen skapades från 1967 - 1971. Man kunde montera på ett skal på stridsvagnens topp som gjorde att man kunde köra under vattnet. Trots alla fördelar kunde den inte skjuta medan den körde men den hade ett längre rör vilket gjorde att man kunde skjuta fem hundra meter längre. Det har varit många ledare som har diskuterat om stridsvagnen var bra verkligen eller om det var ett fiasko.

Stridsvagn 122

Stridsvagn - 122 Det är en svensk version av Leopard 2 som fortfarande används och är utsedd till världens bästa tunga stridsvagn av BBC. Personal som tar hand om stridsvagnen utbildas bara på regementen p4, p7 och I19. År 2013 ska stridsvagnen gå igenom Remo vilket betyder att den ska uppdateras men huvudsakligen renoveras. Anledningen till att vi inte har den Amerikanska Abrams är att miljön är fel för den stridsvagnen även om USA använder den för de har en helt annan miljö. Stridsvagnen har en besättning på fyra man. Den har en 120 mm kanon, 2 stycken kulsprutor och 8 stycken rökkastare.

Bofors och Hägglund har gjort och gjort olika delar av olika stridsvagnar i Sverige.
Under tiden som har gått från första världskriget till nu har stridsvagnarna blivit snabbare med starkare motorer och bättre larvband och upphängning, tyngre med större motorer och mer pansar samt utrustning, bekvämare: bättre stötdämpning och säten som har vaddering m.m, de kraftigare nya motorerna tillåter att man kan köra i tuffare terräng, bättre utrustning så som splitterskydd och mörkersikte. I 122an finns det brandsläckningssystem och CBRN skyddar mot radioaktivitet, biologiska och kemiska ämnen. Det finns också bättre kanoner som skjuter snabbare och större projektiler och pansaret har blivit tjockare, mer utvecklat och satt i en bättre riktning för att reflektera skott  eller ta så lite skada som möjligt. Nästan alla stridsvagnar är minst utrustad med en kulspruta och en kanon. Vissa stridsvagnar har raketer, gasgranater och flares som är brinnande metallbitar som skjuts ut för att förvilla värmesökande robotar (missiler). Flares kan också användas av flygplan.

Fotsoldaters sätt att förstöra stridsvagnar brukar vara minor av olika sort eller ett raketgevär så som svenska Carl Gustav raketgevär som kan användas flera gånger. På stränder eller på andra ställe kan man se stora hopsvetsade metallbitar eller betongpelare på rad och de ska då fungera som en vägg så att stridsvagnar ska fastna  i dem. Efter första världskriget hade svenskarna väldigt gamla stridsvagnar som inte skulle göra ett så stort hot mot fienden. De första Stridsvagnarna som vi köpte var redan då rätt så utdaterade, Den stridsvagnens hette m21/29 och hade en besättning på 4 man vilket är rätt så mycket om man tittar på storleken på vagnen.

Vapenexport och Fakta
 Vår vapenexport inom stridsvagnar är stridsvagnsgranater och stridsvagn 90 som är en transportstridsvagn. Stridsvagnen är byggd för nordiska förhållanden och är väldigt bra i svår terräng. Sverige har importerat många stridsvagnar från Tyskland under tiderna så som Leopard 2. Sverige är en av de sex största vapentillverkare och tjänar bra på att sälja nya och lite äldre saker. Stridsvagnarna har hjälpt och förstört. Den är en väldigt effektiv dödsmaskin men den skyddar ens trupper som får stöd från den så den enda slutsatsen man kan dra är att den har förändrat krig för en lång tid framöver vilket också resulterar i att utrustning behövs inte ersättas av ena makten vilket gör så att vi sparar på miljön och färre personer dör. Om färre personer dör kan de berätta om allt fasansfullt  som krig innehåller och då så kanske man inte krigar lika mycket vilket leder till att miljön blir bättre.
För individen så har krig blivit svårare för nu så måste man ta ner ett bepansrat fordon. För den civila personen så har det inte ändrat så mycket förutom miljön, pengarna som går till stridsvagnar istället för folket och att många fler dör vilket skapar sorg. Om man tittar på rekryteringsreklamen från andra världskriget i Amerika verkar det vara en lek där man ska hjälpa sitt land men i svensk rekryteringsreklam idag ser man att det inte alls är en lek och de visar övningar från träningar som inte är hjältefulla alls, de är mer verkliga medan Amerikansk reklam från andra världskriget var mer som att man skulle vara en hjälte. Man kan tydligt se skillnaden på tanken om krig, nu och då. Tanken om krig har nog förändrats mycket på grund av att folk kan kommunicera så att alla vet vad krig verkligen är för något.


Historia

Stridsvagnen skapades för att ge understöd till infanteriet, som att slå ut bunkrar och andra starkt befästa platser.
Under andra världskriget ändrades dock strategin när tyskarna bestämde sig för blitzkreig. Det innebär att de sände in stridsvagnarna först för att slå ut fienderna och efter det skulle infanteriet komma. Detta var effektivt men kunde skapa problem då stridsvagnarna behövde repareras, men de som skulle reparera stridsvagnarna var lämnade bakom med infanteriet.
Med användningen av stridsvagnar så fans det ingen anledning att använda hästar då hästarna och ryttarna enkelt blev nedskjutna av de bepansrade stridsvagnarna.


Stridsvagnarna används nu över hela jordklotet. Nästan ingen modern armé strider utan stridsvagnar. Stridsvagnar har blivit en väldigt viktigt vapen i dagens krigföring. Stridsvagnarna kostar extremt mycket och slukar bränsle.

Stridsvagnar kan även stå långt bak och lobba (skjuta högt i en båge) över granater mot fiender vilket kan distrahera dem, döda dem och skapa som en vägg där ens trupper kan springa bakom utan för mycket motstånd.


Avslutningen

Stridsvagnar har försämrat miljön, gjort människor fattiga och skapat sorg i samhället med allt den förstör, från människoliv till byggnader. Man kan inte säga att det var bättre förr, eftersom då hade man hästar och ryttare som också kostade mycket och de dödade också. De har kanske inte förstört miljön lika mycket. Jag tycker att det hade varit mycket mer skräckinjagande att stå inför en ryttare utrustad med närstridsvapen än en stridsvagn.

Sveriges stridsvagnar från mellan världskrigen till idag, de viktigaste enligt mig :
Den första svenska stridsvagnen M21 efter det så kommer stridsvagn s som var svenskt nytänkande och stridsvagn 122 som är i tjänst. Under åren har vi köpt många stridsvagnar och prövat oss fram. Vissa val har varit bättre än andra men det har inte gjort så stor skillnad med tanke på att vi aldrig har kommit i krig. Enligt mig så är det bra att Sverige får dela med sig av sin kunnighet för vi har bland det bästa men det är inte alls bra att vi lanserar vapen i hemlighet till länder som inte alls skulle ha några vapen. Enligt mig så ska vi ha något sätt att slå ut de stridsvagnar som vi säljer ur spel om de används fel.



Källor

http://hjak.se/2011/06/28/sveriges-forsvarsfordonsmuseum-i-strangnas/  28 6 2011

http://www.sphf.se/Axvall/21-29.htm 28 6 2011


http://www.forsvarsmakten.se/sv/Materiel-och-teknik/Fordon/Stridsvagn-122/
Södra skånska regementet
046 - 36 80 00

http://www.fmv.se/sv/Projekt/Stridsvagn-121-och-122-Leopard-2-/
Publicerad: 2011-09-27 13:26. Uppdaterad: 2012-01-17 05:53. Ansvarig: Magnus Hellgren

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Materiel-och-teknik/Fordon/Stridsvagn-122/
Södra skånska regementet
046 - 36 80 00

Stridsvagn S. http://www.ne.se/lang/stridsvagn-s, Nationalencyklopedin, hämtad 2012-12-17.

http://www.fhs.se/sv/nyheter/2012/svensk-vapenexport-varfor/ hämtad 2012 - 12 - 17







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar